РОЗРОБКА АРХІТЕКТУРИ ПРОГРАМНОГО ЗАСОБУ ДЛЯ УПРАВЛІННЯ МЕРЕЖЕВИМ ПЛАНУВАННЯМ РЕІНЖИНІРИНГУ ПРОГРАМНОГО ПРОЕКТУ - Stanislav Velykodniy; Zhanna Burlachenko; Svitlana Zaitseva-Velykodna (Сучасний стан наукових досліджень та технологій в промисловості)
Предмет дослідження – програмний засіб побудови графічної мережевої моделі реінжинірингу програмного проекту. Мета дослідження – розробка системної архітектури програмного засобу для автоматизованого проектування мережевих графіків організації виробництва з реінжинірингу програмних систем у рамках управління проектами. Поряд з лінійними графіками й табличними розрахунками мережеві методи планування знаходять широке застосування при розробці перспективних планів і моделей створення складних виробничих систем та інших об'єктів довгострокового використання. Завданням перед створенням програмного засобу є здатність працювати з усіма типами мережевих графіків із можливостями їх всебічної трансформації. Методи. В основу статті закладено методи мережевого планування за методологію PERT (Program (Project) Evaluation and Review Technique), використання елементів теорії графів та методу діаграм Ганта, як облікового для здійснення управління проектами. Моделювання системної архітектури програмного забезпечення виконується у рамках методології UML (Unified Modeling Language) 2.5 із використанням CASE-інструментарію Enterprise Architect 14. Результати. У статті розроблено програмний засіб для управління мережевим плануванням реінжинірингу програмного проекту. Висновки. Архітектура розроблена у вигляді декількох структурних та поведінкових діаграм, а саме: діаграма варіантів використання, що надає аналітику детальної уяви про галузь застосування програмного засобу; діаграма послідовності, яка призначена для формування уяви програміста про порядок виконання дій при роботі з майбутнім програмним засобом; діаграма станів, що необхідна для наочного подання тих станів, у яких програмний засіб може знаходитися у різні моменти часу; діаграма класів, яка використовуються для проектування основного формового наповнення майбутнього програмного засобу; діаграма компонентів, що призначена для вивчення складу компонентів майбутнього програмного засобу та вказівки послідовності компіляції та збірки окремих модулів. Чисельна та часова оцінка параметрів планування будується за даними, що отримані із проектних діаграм Ганта.