HALKLA İLİŞKİLER VE KRİZ YÖNETİMİ - Mustafa Akdağ (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Krizler, çevre ile sürekli etkileşim halinde bulunan örgüt ve örgütsel yaşamın parçalarınıoluşturduklarından, bunların örgüt üzerinde yıkıcıetkiler meydana getirmelerine izin verilmemelidir. Ancak bunların her zaman tümüyle ortadan kaldırılmalarımümkün görünmese de, optimal düzeyde tutulmalarıve örgüte zarar vermeyecek bir biçimde halkla ilişkiler politikalarıyla atlatılmalarımümkündür. Halkla ilişkilerin bilgi toplama, bilgilendirme, kurum imajıoluşturma ve koruma, hedef kitlelerle iletişim sağlama, hedef kitlelerin beklentileri ile kurum performansınıaynıçizgiye getirme, sonuçlarıdeğerlendirme gibi temel işlevleri kriz dönemlerinde de kendini göstermektedir. Karşılaşılmasıolasıfakat hoşolmayan durumların önlenmesini ya da en az zararla atlatılabilmesini sağlamak amacıyla yürürlüğe girmesi beklenilen kriz yönetimi, kuruluşun politikasınıetkileyen bir yönetim görevi olmasıve iletişimini belirleyici özellik taşımasısebebiyle halkla ilişkilere büyük ölçüde ihtiyaç duymaktadır. Halkla ilişkilerin bir örgütte bulunmasıönemlidir. Çünkü, örgütün girebileceği kriz ortamlarıiçin hazırlıklar yapması, krizin oluşmasıdurumunda örgüt adına hareket ederek krizin en az hasarla atlatılmasıveya krizin etkilerinin olumlu bir fırsata dönüştürülmesi ve kriz sonrasında kriz öncesi durumdan daha iyi bir durumun hedeflenmesi ancak halkla ilişkiler sayesinde mümkün olmaktadır