Muohtadoahpagiid praktihkalaš geavahus boazobarggus - Inger Marie Gaup Eira; Svein D. Mathiesen (Sámi dieđalaš áigečála)
Boazodollui lea muohta dehálaš máŋgga áššis, nugo riibadit biepmu, vuohttit, vánddardit ja das movt boazu beassá guohtut. Muohttagis lea kompleaksa struktuvra, mii ovttat ládje rievdá ja gáibida ahte boazovázzit dovdet strategiijaid heivehit guođoheami rievdadeaddji dálke- ja muohtadiliide. Dát artihkal gieđahallá jearaldaga movt boazosápmelaččat geavahit muohtadoahpagiid praktihkalaš boazobarggus. Dán dutkamis letne geavahan gielalaš ja fágaidrasttideaddji lahkonanvugiid. Guovddáš reaidun lea adnon guođohanbeaivegirji, maid vihtta siidda geavahedje gozihit iežaset beaivválaš guohtundili. Beaivegirjjit addet dutkamii dárkilis ja čiekŋalis dieđuid sámegiela muohtadoahpagiid geavaheamis boazobarggus. Viiddes dutkanmateriála vuođul sáhttá oaidnit movt boazovázzit guođohettiin geavahit muohtadoahpagiid, movt árvvoštallet muohtadiliid bohcco ja eatnamiid ektui, ja movt sii iešguđet diliin čovdet guođoheami dáid ektui. Vaikko buot siiddat gullet seammá boazodoalloguvlui, de čájehuvvo ahte muohtadoahpagiid geavaheapmi čatnasa guovllu eananšlájaide ja dasa goas guođohit iešguđetge eatnamiid. Dutkanmateriála maiddái čájeha ahte muohtadoahpagiid geavaheapmi vuolgá das makkár dálki, biegga ja temperatuvra lea.