Otolog Hematopoetik Kök Hücre Nakli Yapılan Multiple Myelom Hastalarında Kemik İliği Fibrozisinin Nakil Sonuçlarına Etkisi - Ebru Kılıç Güneş; Meltem Aylı (Hitit Medical Journal)

(untitled)
Amaç: Yeni tanı multiple myelomda kemik iliğinde fibrozis %8-57 arasında görülmektedir. Bu retrospektif çalışmamızda, kemik iliğinde fibrozis olan multiple myelom hastalarının klinik ve demografik özellikleri ile kemik iliği fibrozisinin otolog hematopoetik kök hücre nakli sonrası engrafmana ve nakil sonuçlarına etkisini araştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza, Ağustos 2016 ile Temmuz 2023 tarihleri arasında merkezimizde multiple myelom tanısı ile indüksiyon tedavisi verilen ve otolog hematopoetik kök hücre nakli yapılan 78 hasta dahil edildi. Bulgular: Hastaların 37’sinde (%47,5) kemik iliğinde grade I-III fibrozis saptanmıştır. Kemik iliğinde fibrozis saptanan hastalarda kemik iliği plazma hücre oranı anlamlı daha yüksek tespit edilmiştir (%50 vs %35, p=0,007). Fibrozisi olan ve olmayan multiple myelom hastalarının diğer klinik ve demografik özellikleri benzerdir. Otolog hematopoetik kök hücre naklinde verilen CD34(+) kök hücre miktarları ve melfalan dozları da her iki grup arasında benzerdir. Otolog hematopoetik kök hücre nakli sonrası, nötrofil ve trombosit engrafmanı, kemik iliğinde fibrozis olan grupta anlamlı olarak daha uzun tespit edilmiştir (Medyan nötrofil engrafman günü: 14 vs 13 gün, (p=0,005), medyan trombosit engrafman günü: 16 vs 13.gün, (p=0,004). Otolog hematopoetik kök hücre nakli sonrası hastanede kalış süresi, kemik iliğinde fibrozis olan grupta anlamlı daha uzun tespit edilmiştir (22 gün vs 19 gün, p=0,047). Hastaların nötrofil ve trombosit engrafman günü üzerine etki edebilecek diğer hasta, hastalık ve transplant ilişkili diğer faktörler açısından anlamlı fark tespit edilememiştir.Sonuç: Çalışmamız sonucunda, kemik iliğinde fibrozis tespit edilen, yeni tanı multiple myelom hastalarında otolog hematopoetik kök hücre nakli sonrası nötrofil ve trombosit engrafman günü ile hastanede kalış süresi daha uzun saptanmıştır. Bu hasta grubunda optimal CD34(+) kök hücre miktarının belirlenmesi, destek tedavilerin ve büyüme faktörlerinin daha etkin kullanımı ile ilgili daha geniş prospektif çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.