Помилка в об’єкті як вид фактичної помилки у кримінальному праві: сутність та особливості кваліфікації для кримінальної відповідальності - A. A. Korban; A. I. Tymofiiuk (Аналітично-порівняльне правознавство)
Стаття присвячена дослідженню помилки в об’єкті як одного з ключових видів фактичної помилки у кримінальному праві, її сутності, особливостей та впливу на кваліфікацію кримінальних правопорушень. Акцентовано на відсутності законодавчого врегулювання норм про помилку в чинному Кримінальному кодексі України (далі – ККУ) [9] та необхідністю вдосконалення правозастосовної практики. Порівнюючи доктринальні поняття помилки, запропоновано власне визначення: помилка в об’єкті – це неправильне уявлення особи про характер і зміст суспільних відносин, на які спрямоване діяння, що виражається в неправильному розумінні суспільних відносин, оцінці предмета чи потерпілого. На основі аналізу зарубіжного законодавства (КК ФРН, Польщі, Болгарії, Іспанії) та проєкту нового ККУ висвітлено нормативне закріплення фактичної помилки, що сприяє правовій визначеності.