COMMUNICATION RELATED DIMENSIONS OF TQM FROM THE POINT OF MARKETING AND CUSTOMER SATISFACTION VIEW - Serdar Pi̇rti̇ni̇ (Sosyal Ekonomik Araştırmalar Dergisi)
Toplam kalite yönetimi (TKY), işletme yönetimi sürecine müşteri odaklı bir anlayışla yön veren bir yönetim felsefesidir. Pazarlama yönetimi açısından toplam kalite kavramı, tüketicilerin satın aldıkları mal ve hizmetlerden elde ettikleri memnuniyet düzeyini göstermektedir. Çağdaş pazarlama anlayışına göre, toplam kalite yaklaşımı müşteri ile olan ilişki kalitesini artıran bir bütünsel yönetim felsefesidir. Toplam kalite yönetimi, müşteri merkezli bir anlayışla, her aşamada sıfır hatayı hedefleyerek müşteri memnuniyetini en üst düzeye çıkarmak anlamına gelmektedir. Kalite yönlü görüşe göre, kalite seviyesini müşteriler belirlemekte olduğu için işletmenin müşterileri ile olan iletişimini en üst düzeyde tutmak gerekmektedir. Bu yüzden de toplam kalite yönetiminde iletişim bir süreç olma özelliğine sahiptir. Bir süreç olarak iletişimin bu özelliği, toplam kalite yönetimi içerisinde iletişimin farklı boyutlarının incelenme zorunluluğunu da beraberinde getirmektedir. Sonuç olarak, toplam kalite yönetiminde başarılı bir iletişimi gerçekleştirebilmek için, mesajın alıcılar tarafından kolaylıkla anlaşılabilecek bir biçimde hazırlanması gerektiği hiçbir zaman gözlerden uzak tutulmamalıdır.