НОВІ ВИКЛИКИ НОРМАТИВНО-ПРАВОВОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ВСТУПУ УКРАЇНИ ДО ЄВРОПЕЙСЬКОГО СОЮЗУ - С. М. Кваша; О. М. Павленко; В. Л. Вакуленко (Ekonomìčnij Vìsnik Nacìonalʹnogo Tehnìčnogo Unìversitetu Ukraïni "Kiïvsʹkij Polìtehnìčnij Institut")
Співпраця України та ЄС еволюціонує протягом останніх років, адже Україна робить активні кроки для того, аби отримати статус повноправного члена Європейського Союзу. Для цього державі необхідно здійснити чимало змін та створити усі умови для найшвидшого вступу до Європейського Союзу. Тому важливу роль у даному питанні відіграє створення належного нормативно-правового забезпечення вступу України до Європейського Союзу. Стаття присвячена аналізу сучасного стану та нових викликів нормативно-правового забезпечення вступу України до ЄС, що на сьогодні є актуальним питанням у наукових колах. Стаття заснована на проведенні аналізу актуальних досліджень, присвячених даному питанню, а також положень окремих нормативно-правових актів, які стосуються європейської інтеграції України. Спершу проведено аналіз нормативно-правових актів, які можна вважати елементом нормативно-правового забезпечення і які регулюють вступ України до Європейського Союзу та загалом співпрацю України та ЄС. Приділено окрему увагу деяким нормативно-правовим актам, які відіграють основну роль у забезпеченні вступу України до ЄС. Проаналізовано положення Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої. Зазначено, що на сьогодні відсутня стратегія, яка б визначала основні дії України для вступу до ЄС, що стає загрозою для його належного нормативно-правового забезпечення. Наведено основні виклики нормативно-правового забезпечення вступу України до ЄС. Особливу роль у контексті сучасних викликів відіграє необхідність остаточної адаптації законодавства України до законодавства Європейського Союзу та норм європейського права. Отримані результати засвідчують необхідність вдосконалення нормативно-правового забезпечення вступу України до ЄС.