L'Ensenyament de la llengua catalana a Mallorca a finals del franquisme : l'Obra Cultural Balear i la creació de l'Escola Municipal de Mallorquí de Manacor (1960-1980) = The teaching of the Catalan language in Majorca at the end of the Franco regime : l'Obra Cultural Balear and the creation of l'Escola Municipal de Mallorquí de Manacor (1960-1980) - Daniel Sáez Quetglas (Educació i Història: Revista d'Història de l'Educació)
A la darrera etapa del franquisme sorgeixen a les illes Balears nous agents socials que posen de manifest la importància de la llengua i la cultura pròpies i la necessitat de recuperar-ne el valor, promovent-ne l'ensenyament, la producció i la difusió cultural. En aquest article s'analitza la relació de l'Obra Cultural Balear, l'entitat que neix el 1962 per fer possible el repte de recuperar el pes de la llengua catalana i la cultura dins la societat de les Illes, i l'Escola Municipal de Mallorquí de Manacor, una institució sorgida l'any 1973 amb el suport d'un ajuntament al servei de la dictadura i dels mecanismes de control de l'Estat. A través de l'estudi de les dues institucions es posa de manifest la importància que va tenir l'Obra Cultural a l'hora de proporcionar un sistema d'ensenyament estructurat per nivells i una fonamentació tècnica al projecte de l'Escola Municipal de Mallorquí i d'acompanyar amb el seu assessorament les accions i l'orientació de la nova institució de Manacor quan aquesta començava la seva singladura. També es veurà la no menys important tasca de creació d'una xarxa de professorat coordinada per l'entitat cultural per estendre l'ensenyament de la llengua catalana a tots els indrets de l'illa i com es va generar la necessitat d'una escola dedicada exclusivament a l'ensenyament de la llengua autòctona al municipi de Manacor a partir de l'engranatge posat en marxa des de principis dels anys seixanta.