„Wolny rynek” przemytu migrantów i jego implikacje dla polityki migracyjnej UE - Łukasz Kaczmarczyk (Chrześcijaństwo-Świat-Polityka)
Celem artykułu jest ekonomiczna analiza motywacji i sposobów działania przemytników oraz migrantów poprzez weryfikację hipotezy stanowiącej, że zwalczanie nielegalnego przemytu migrantów jest niezwykle trudne ze względu na wzajemne korzyści czerpane przez uczestników transakcji zawieranych na rynku usług wspierających migracje. Dodatkowo korzyści te wynikają z systematycznego ograniczania ryzyka nadużycia praw człowieka w trakcie migracji pod wpływem czynników rynkowych i technologicznych. Czynniki ekonomiczne decydują o wysokim poziomie zdolności dostosowawczych rynku przemytu migrantów do stosowanych instrumentów polityki migracyjnej, nie tylko przez elastyczne ceny, ale także przez przerzucanie kosztów na migrantów. W rezultacie zaostrzona polityka migracyjna Unii Europejskiej może doprowadzić do pogorszenia przestrzegania standardów praw człowieka w procesie przemytu migrantów.