PANDEMİ SONRASI KENT: GÖLLER BÖLGESİ ÖRNEKLEMİNDE YENİ NORMAL KENT ALGISI - Nilüfer Negiz; Pınar Savaş Yavuzçehre (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi)
Salgınlar tarih boyunca görülmüştür. Covid-19 pandemisi de son bir yıldır tüm dünyayı maddi ve manevi olarak ciddi kayıplara uğratmıştır. Pandemi toplumsal, ekonomik, sosyal vb tüm yaşam pratiklerimizde yeni bir dönemi başlatmıştır. Yeni Normal olarak anılan bu dönem, her alanda farklı dinamikleri hareketlendirmiştir. Covid-19 pandemisi kaçınılmaz olarak kentlerde de yeni bir dönemi aralamıştır. Çalışmanın amacını, pandeminin kentlere etkilerini tartışmak, yeni normal kenti tanımlamak, kentlilerin yeni normal kenti nasıl algıladıkları, tanımladıkları ve kentten beklentilerini ortaya koymaktır. Çalışmanın kapsamını salgınlar ve kentler oluşturmaktadır. Göller Bölgesi özelinde 4 kentte yürütülen geniş kapsamlı bir alan araştırması sonuçları ile desteklenmiştir. Sonuçta, ankete katılanların, yeni normal kent için getirdikleri tanımlar şunlardır: i) Covid-19 öncesi kent, ii) Belirsiz/umutsuzluk dolu kent, iii) Sosyal mesafeli kent, iv) Temiz düzenli az yoğun kent, v) Kısıtlı güvenli kontrollü kent ve vi) Yeni normalin bilincinde kent.