Patriotyzm ekonomiczny – droga do wzmocnienia gospodarki czy droga donikąd? - Robert Krzemień (Civitas Hominibus)
W polskim społeczeństwie, po okresie fascynacji zagranicą, odradzają się postawy patriotyczne. Patriotyzm ten przybiera różne formy, a jedną z nich staje się patriotyzm gospodarczy. Często sprowadza się go wyłącznie do etnocentryzmu konsumenckiego, ale musi on zyskać szerszy wymiar. Powinien dotyczyć postaw reprezentowanych nie tylko przez konsumentów, ale również przez przedsiębiorców. Nie może jednak przybierać postaci ekonomicznego szowinizmu.