ARİSTOTELES'TE ENTELEKTÜEL ERDEMLER -BİR ERDEM EPİSTEMOLOJİSİ ÖRNEĞİ- - Kemal Batak (Felsefe Dünyası)
Bu makalede Aristoteles’in beş entelektüel erdemini, bu erdemlerinahlaki erdemlerle ilişkisini incelenmektedir. Aristoteles’in beş entelektüelerdeminden sanat ve pratik bilgelik, ruhun hesapla ilgili parçası ile ilgiliiken bilimsel bilgi, sezgisel akıl ve bu ikisinin toplamından oluşan felsefibilgelik, ruhun bilimsel parçası ile ilgilidir. Ruhun bu hallerinin, erdemlerininahlaki erdemlerle karmaşık ilişkisi de son derece önemlidir; zirakişi gerçek ahlaki erdeme ancak bir entelektüel erdemin yönetiminde sahipolabilir. Öte yandan, çağdaş erdem epistemolojisinin kaynaklarından olanAristoteles de bilgiyi epistemik erdemler, bilişsel yetiler ya da entelektüelerdemler yoluyla açıklar ve gerekçelendirir. Çağdaş erdem epistemolojisininsavunucularından Ernest Sosa da bu epistemolojiyi ilk olarak entelektüelerdem kavramı yoluyla gündeme taşımıştır.