Wizja procedury cywilnej w uzasadnieniach i raportach do projektu Code de procédure civile z 1806 roku - Anna Klimaszewska (Czasopismo Prawno-Historyczne)
Zapoczątkowany przez szkołę prawa natury proces wyzwalania się prawa podmiotowego z otoczki, jaką wcześniej było dla niego actio z jednej strony, z drugiej zaś aura wydarzeń Wielkiej Rewolucji, w kontekście której przebijał się m.in. brak zaufania społeczeństwa do wymiaru sprawiedliwości, sprzeciw wobec samowoli sędziowskiej i politycznego uwikłania parlamentów, szczególnie paryskiego, wpłynęły w konsekwencji na wykształcenie się modelu przeciwnego. Doszło więc do apoteozy prawa materialnego i nadania prawu procesowemu charakteru pomocniczego na zasadzie konieczności realizacji tego pierwszego. I jak widać w exposés i raportach, tak też został zdefi niowany w stosunku do kodeksu z 1804 r. Code de procédure civile.