Kristian 2.s sak mot Joachim Wullenwever<subtitle>Eksilkongens færøypolitikk ca. 1523–25</subtitle> - Ian Peter Grohse (Historisk Tidsskrift)
Det finnes en omfattende forskning om Kristian 2.s (r. 1513–1523/24) endelikt som dansk og norsk konge. Fallets konsekvenser for Færøyene, et av den norske kronens skattland, har ikke vært gjenstand for særskilt analyse. Kildene for et slikt formål er fåtallige, men rike. Den mest nevneverdige er en arrestordre utstedt av Kristian 2.s visekansler mot kongens tidligere fogd på øyene, Joachim Wullenwever, trolig fra høsten 1524. Denne artikkelen ser nærmere på Kristian 2.s forsøk på å ivareta kongelig verdighet og håndheve sin myndighet over Færøyene på tross av sin overordnede politiske ulykke. Arrestordren tolkes her som en levning etter Kristian 2.s egne herskerforestilling, en forestilling som bar preg av både fortvilelse og pågangsmot.