Paraprofesyoneller İçin Küçük Adımlar Erken Eğitim Programı Kursu: Kursiyerler Ne Söylüyor? - Bülbin SUCUOĞLU Nimet; Dolunay SARICA Ayşe; Hatice BAKKALOĞLU; Bahar KEÇELİ-KAYSILI (Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi)
Bu çalışma Sabancı Vakfı Toplumsal Gelişim Hibe Programı tarafından desteklenmiştir. Yazarlar Güneydoğu Özel Eğitim Kurumları Derneği’ne (GÜNDER) katkılarında ndolayı teşekkür ederler. Prof. Dr., Ankara Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Fakültesi, Ankara, Türkiye. E-posta: nimetbulbin@gmail.com Yrd.Doç. Dr., ÇukurovaÜniversitesi, EğitimFakültesi, Adana, Türkiye. E-posta: dolunaysarica@gmail.com Yrd.Doç. Dr., Ankara Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Fakültesi, Ankara, Türkiye. E-posta: haticebakkaloglu@gmail.com Dr., Ankara Üniversitesi, EğitimBilimleri Fakültesi, Ankara, Türkiye. E-posta: baharkk@gmail.com ÖZET Amaç ve Önem: Erken çocukluk özel eğitimi (EÇÖE), artan sayıda özel gereksinimli çocuklarla birlikte ülkemizde gelişmekte olan bir alandır. Bu gelişmelerin yanında, alanda çalışan nitelikli personel sayısının yetersizliği, bu çocukların ve ailelerinin hizmetlerden yeterince yararlanamamalarına neden olmaktadır. Gelişmiş ülkelerde bu sorunu gidermek amacıyla paraprofesyoneller yetiştirilmekte ve onların uzman denetiminde çocuklara ve ailelerine hizmet vermeleri sağlanmaktadır. Ülkemizde de, benzer bir amaca yönelik olarak 2010 yılında Sabancı Vakfı, iki sivil toplum örgütü ve bir üniversitenin işbirliği çerçevesinde Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yer alan 3 ilde başlatılan bir projede, kız meslek lisesi mezunlarına Küçük Adımlar Erken Eğitim Programı (KAEEP) kursu düzenlenmiştir. Projede kurs bitiminde kursiyerlerin en az %40’ının bölgedeki özel özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde istihdam edilmeleri amaçlanmıştır. Bu araştırmanın amacı, kursa katılan kız meslek lisesi mezunlarının kurs ile ilgili görüş ve önerilerini belirlemektir