Bazı Bitki Ekstraktlarının Tribolium confusum Duv. (Coleoptera:Tenebrionidae) ve Rhyzopertha dominica F. (Coleoptera: Bostrichidae) Üzerindeki Kontakt Toksisitesi - Şeyda Şimşek; Mehtap Gürsoy; Seher Karaman Erkul (Turkish Journal of Agriculture: Food Science and Technology)
Bu çalışmada, Reseda lutea L. (Resedaceae), Salvia absconditiflora Greuter & Burdet. (Lamiaceae), Thymus leucostomus Hausskn. & Velen. (Lamiaceae), Chorispora purpurascens (Banks & Sol.) Eig (Brassicaceae), Isatis floribunda Boiss. ex Bornm. (Brassicaceae), Linum tenuifolium L. (Linaceae) bitkilerinden elde edilen methanol ekstraktlarının Tribolium confusum Duv. (Col.: Tenebrionidae) ve Rhyzopertha dominica F. (Col.: Bostrichidae) üzerindeki toksik etkileri laboratuvar koşullarında test edilmiştir. Bitkilerden elde edilen methanol ekstraktları zararlıların erginlerine micro-aplicator yardımıyla uygulanmıştır. Yapılan tek doz (%10 (w/v)) etki çalışması sonucunda T. confusum (%23,17) ve R. dominica (%18,35)’ya karşı en yüksek kontakt toksisiteyi C. purpurascens bitkisinden elde edilen ekstrakt göstermiştir.