TARİHSEL SÜREÇ İÇERİSİNDE FAİZ OLGUSUNUN KURAMSAL AÇIDAN GELİŞİMİ - Bünyamin Demirgil; Hakan Türkay (Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi)
Faizolgusu, geçmişten günümüze toplumsal, ahlaki ve iktisadi yönleriyle içindebulunduğu dönemin koşulları çerçevesinde tartışmalı konular içerisinde yeralmıştır. Faiz olgusu, ilk ve ortaçağ dönemlerinde toplumsal ve ahlaki temeldeele alınırken sonraki dönemlerde iktisadi yaşamda meydana gelen gelişmelerlebirlikte iktisadi temelde incelenmiştir. Ortaçağ sonrası Avrupa’da yaşananticari, finansal ve teknik gelişmeler sermayeye bakış açısını değiştirmiş vesermayenin getirisi olan faizin meşru bir gelir kaynağı olduğunu açıklayabilmekiçin çok sayıda kuramsal yaklaşım geliştirilmiştir. Faizin haklı bir gelirkaynağı olduğu yönünde geliştirilen kuramsal yaklaşımlar sonrası faiz ile ilgiliolarak geliştirilen kuramsal yaklaşımlarda ise faiz oranlarını belirleyenfaktörlerin neler olabileceği incelenmiştir. Faiz ile ilgili geliştirilenkuramsal yaklaşımlar birlikte değerlendirildiğinde faizin haklılığını, dayandığıgerekçeleri ve faiz oranlarını açıklamada tatmin edici ve genel olarak kabulgören sonuçlara ulaşamadıkları görülmüştür.