Ukrayna ve Hollanda/Rusya Kabul Edilebilirlik Kararı Doğrultusunda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin Yetki Yaklaşımına İlişkin Analiz - Ceren Karagözoğlu (Sakarya Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi/Sakarya Hukuk Dergisi)
Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nde yetki, uluslararası hukuktaki karşılığından farklı olarak, taraf devletlerin sözleşmelerden doğan yükümlülükleriyle ilişkilendirilmektedir. Sözleşme’nin ülke dışına uygulanması çerçevesinde devletin yetkisinin tespiti, taraf devletin belirli bir bölge veya birey üzerinde yasama, yürütme veya yargı yetkisi kullanmasından yahut bu yetkilerini kullanmasına ilişkin sınırların belirlenmesinden ziyade; devletin, belirli bir bölge veya hak sahibi birey üzerinde denetim ve otorite uygulaması üzerine kurulmaktadır. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin 2022 tarihli Ukrayna ve Hollanda/Rusya kabul edilebilirlik kararı ise Sözleşme’nin ülke dışına uygulanabilirliği çerçevesinde yetki kavramına, yetki ve atfedilme kavramları arasındaki ilişkiye ve Sözleşme’nin uluslararası nitelikli silahlı çatışmalar sırasında uygulanmasına ilişkin değerlendirme içermesi bakımından önemli bir kararı teşkil etmektedir. Çalışmada ise söz konusu karar çerçevesinde Mahkeme’nin yetki yaklaşımı incelenecektir.