Ege bölgesi entegre çimento fabrikalarının bağlı olduğu firmaların net sıfır emisyon stratejileri ve stratejilerin ulusal hedeflerle uyumu - Kemal Özdemir; Burcu Hiçyılmaz; Sidre Gül Bige Göcekli (Afyon Kocatepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi)
Türkiye 2022 yılında çimentodan kaynaklanan yıllık kişi başına karbondioksit (CO₂) emisyonlarının küresel sıralamasında on üçüncü sırada yer alırken, aynı yıl için küresel çimento emisyonuna en çok katkı yapan ülkeler sıralamasında beşinci sırada yer almaktadır. 2053 yılına kadar net sıfır olmayı taahhüt eden ve Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması (SKDM) kapsamında Avrupa Birliği (AB) ile ticari ilişkileri kuvvetli olduğu için en çok etkilenen ülkelerden biri olması beklenen Türkiye’nin çimento sektöründen kaynaklı emisyonları düşürmesi oldukça önemlidir. Bu çalışmanın birinci amacı, Ege Bölgesi’nde faaliyet gösteren çimento fabrikalarının bağlı olduğu firmaların çevresel sürdürülebilirlik göstergelerinin ve net sıfır emisyon hedefine ulaşmak için geliştirdiği stratejilerin incelenmesidir. İkinci amacı ise bu stratejilerin, ulusal hedeflerle uyumunun değerlendirilmesidir. Bu kapsamda ele alınan şirket veya grupların ortak hedeflerinin alternatif yakıt ve alternatif hammadde kullanımı, ısıl ve elektrik enerjisi verimliliği sağlanması, yenilenebilir enerji kullanımı, klinker kullanım oranının azaltılması ve karbon yakalama, kullanma ve depolama olduğu tespit edilmiştir. Bu hedeflerin ulusal strateji ve eylem planlarıyla uyumlu olduğu bulunmuştur.