O kategorii postępu w encyklice «Spe salvi» - Ks. Piotr Mazurkiewicz (Chrześcijaństwo-Świat-Polityka)
Punktem wyjścia analizy jest wyjaśnienie terminu „postęp”, który w odniesieniu do człowieka oznacza zmianę rozumianą jako udoskonalenie. Głównym przedmiotem rozważań autora jest kategoria postępu ujęta przez Benedykta XVI w encyklice Spe salvi. Zdaniem papieża, wiara w postęp nie tylko zastępuje wiarę w Boga, ale także przyczynia się do budowania świata „tak, jakby Bóg nie istniał”. W ramach tak postrzeganej idei postępu centralne miejsce zajmuje rozum i wolność, stanowiące antytezę tradycyjnej diady: wiara i Kościół. W nauczaniu Kościoła zamiast słowa „postęp” używano raczej słowa „rozwój”. Według Benedykta XVI autentyczny i integralny rozwój powinien obejmować każdą osobę we wszystkich jej wymiarach (zarówno w wymiarze potrzeb materialnych, jak również – a może przede wszystkim – w wymiarze duchowym).