ПРО ВИЗНАЧЕННЯ РОЗМІРУ СТАТУТНОГО КАПІТАЛУ ТА ВИЗНАЧЕННЯ ЧАСТОК УЧАСНИКІВ ТОВ ЯК СПОСОБИ ЗАХИСТУ КОРПОРАТИВНИХ ПРАВ - О.А. БЕЛЯНЕВИЧ (Економіка та право)
У статті зауважено, що зараз у рішеннях Верховного Суду домінує позиція про те, що вичерпний перелік способів захисту учасника ТОВ, який вважає, що його право чи законний інтерес порушені змінами у складі учасників чи розподілі часток учасників товариства, міститься у ст. 17 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань». На підставі аналізу актуальної практики Верховного Суду досліджено спірні питання застосування судом норм ч. 5 ст. 17 цього Закону (зокрема у випадках, коли учасником ТОВ не виконано свого обов’язку щодо майнової участі у статутному капіталі товариства). Аргументовано, що під час розгляду корпоративних спорів має застосовуватися принцип пропорційності: зменшення частки учасника у статутному капіталі ТОВ не є порушенням його корпоративних прав, якщо таким учасником не здійснено додаткового внеску до статутного капіталу товариства відповідно до рішення загальних зборів про збільшення розміру статутного капіталу. Зауважимо, що частина 5 ст. 17 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань» окремо не встановлює способи захисту прав та інтересів учасників у спорах про розміри часток у статутному капіталі чи склад учасників товариства з обмеженою відповідальністю. Для цілей ч. 5 ст. 17 цього Закону судове рішення відповідного змісту розглядається як альтернатива рішенню загальних зборів учасників. У судовому рішенні як документі, на підставі якого здійснюються відповідні реєстраційні дії, мають зазначатися розміри часток у статутному капіталі, розмір статутного капіталу, як встановлені судом фактичні обставини реальної майнової участі учасників у статутному капіталі товариства. Суд може захистити право учасника способом, обраним позивачем, водночас позовна вимога про визначення розміру статутного капіталу ТОВ та розмірів часток учасників у товаристві може розглядатись судом як похідна разом з основною вимогою, якою здійснюється захист порушеного права (визнання недійсним рішення загальних зборів учасників тощо).