ÖZEL ORTAÖĞRETIM KURUMLARINDA PAYLAŞILAN LIDERLIK DAVRANIŞI VE İŞTEN AYRILMA NIYETI ARASINDAKI İLIŞKIDE PSIKOLOJIK RAHATLIK ALGISININ ARACI DEĞIŞKEN İLIŞKISI, KONYA ÖRNEĞI - Serdar Yener (Sosyal Ekonomik Araştırmalar Dergisi)
Bu çalışmanın amacı özel ortaöğretim kurumlarında paylaşılan liderlik davranışının işten ayrılma niyetine olan etkisinde psikolojik rahatlık algısının aracı değişken rolünü analiz etmektir. 2013-2014 eğitim döneminde Konya’da görev yapan 577 öğretmen ve yönetici araştırmanın evrenini ve bu evren içindeki 326 öğretmen ve yönetici örneklemini oluşturmaktadır. Olgular arasındaki ilişkiyi ölçmek için kullanılan Warppls sonuçları APC =0.538, (P lt; 0.001), ARS=0.628 (P lt; 0.001), AARS=0.627, (P lt; 0.001), AVIF=1.971, AFVIF=2.915, GoF=0.623, SPR=1.000, RSCR=1.000, SSR=1.000, NLBCDR=1.000, değerleriyle uygun çıkmıştır. Bağımsız değişken olan paylaşılan liderliğin etkisi aracı değişkenin ilişkiye dahil edilmesiyle azalmış fakat anlamlılığını yitirmemiştir (β= -.74; p lt; .001, aracı değişkenden önce β= -0,84 , p lt; .001). Dolayısıyla araştırmada psikolojik rahatlık algısının kısmi aracılık rolü gözlenmiştir.