OECD Ülkelerinin Ekonomik Özgürlüklerine Göre Kümeleme Analizi ile Sınıflandırılması - Engin Karakış; Tansu Gülden (Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi)
ÖZETEkonomiközgürlük, birey ya da firmaların ekonomik faaliyetlerde bulunurken herhangi birkısıtlama altında olmamasını ifade eder. Bu çalışmada Ekonomik Kalkınma veİşbirliği Örgütü bünyesindeki ülkeler ekonomik özgürlüklerine göre kümelemeanalizi ile incelenmiştir. Çalışmada Heritage Vakfı ve Wall Street Journaltarafından her yıl yayınlanan Ekonomik Özgürlük Endeksi raporundan faydalanılmıştır.OECD ülkelerinin, Ekonomik ÖzgürlükEndeksi raporundan elde edilen ve 2018-2019 dönemine ait verilerikullanılmıştır. Kümeleme analizi, birimleri benzerliklerine göre sınıflandırmakiçin kullanılan çok değişkenli istatistiksel analiz yöntemidir. Çalışmada öncehiyerarşik kümeleme yöntemlerinden Ward yöntemi kullanılmıştır. Daha sonrahiyerarşik olmayan kümeleme yöntemlerinden k-ortalamalar tekniğikullanılmıştır.