ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN REDDEDİLME DUYARLIKLARI İLE SOSYAL KAYGI DÜZEYLERİNİN BAZI DEĞİŞKENLERE GÖRE İNCELENMESİ - Atılgan Erözkan (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Bu çalışmanın amacıkişilerarasıilişkilerinde yaşadıklarıproblemler bağlamında üniversite öğrencilerinin reddedilme duyarlıklarıile sosyal kaygıdüzeylerini cinsiyet, sosyo-ekonomik düzey ve ebeveyn tutumlarıaçısından incelemektir. Bu çalışma betimsel yöntem kullanılarak yapılmıştır. Araştırma, amacına uygun olarak Karadeniz Teknik Üniversitesi Fatih Eğitim Fakültesinin çeşitli bölümlerinden farklıkategorilerde tesadüfi seçimle 360 kişi üzerinde 180 kız; 180 erkek gerçekleştirilmiştir. Araştırmada Bilgi Formu, Reddedilme DuyarlığıÖlçeği ve Sosyal KaygıÖlçeği kullanılmıştır. Veri analizleri için SPSS/WINDOWS programıkullanılmıştır. Gruplar arasıfarklılığıbelirlemek için “ttesti” ve “varyans analizi”, değişkenler arasındaki ilişkileri belirlemek için “korelasyon” kullanılmıştır. Reddedilme duyarlığıüzerinde cinsiyetler ve ebeveyn tutumlarıarasında; sosyal kaygıya ilişkin “sosyal kaçınma”, “eleştirilme kaygısı” ve “bireysel değersizlik” alt boyutlarıüzerinde cinsiyetler ve sosyo-ekonomik düzeyler arasında, “eleştirilme kaygısı” ve “bireysel değersizlik” alt boyutlarıüzerinde ebeveyn tutumlarıarasında da farklılığa rastlanmıştır. Araştırma sonuçlarıönceki bulgular ışığında kişilerarasıilişkilerde reddedilme duyarlığıve sosyal kaygıkapsamında başka araştırma ve uygulamalara da yol gösterecek bağlamda tartışılmıştır.