Prevalența protozoarului Cryptosporidium parvum la om și animale în județul Iași, România cu stabilirea riscului zoonotic - Liviu Miron; Simona Matiuț; Larisa Ivănescu (Acta et Commentationes: Ştiinţe Exacte şi ale Naturii)
Studiul a avut în vedere stabilirea prevalenţei criptosporidiozei la animalele de companie, la cele de fermă şi om urmărind stabilirea riscului zoontic al acestei infecţii. Rezultatele arată că criptosporidioza este subdiagnosticată, întrucât coinfecţiile sunt frecvente, iar pentru diagnostic, este necesară tehnica frotiului colorat Ziehl-Neelsen care este specific doar acestui protozoar, simptomatologia fiind atribuită de multe ori altui patogen asociat. Concluziile generale arată o prevalenţă ridicată a protozoarului Cryptosporidium sp. în natură, sursa de infestaţie fiind reprezentată de animalele de companie (câini, pisici), animalele de fermă-bovinele şi omul. Pentru toate categoriile luate în calcul, o sursă de contaminare comună o reprezintă apa potabilă de la robinet şi alimentele contaminate cu chişti. Pentru viţei s-a demonstrat un risc ridicat a transmiterii criptosporidiozei prin laptele matern.