Sulamada Yağış ve Bazı iklim Faktörleri Analizi - F.kemal Sönmez (Journal of Agricultural Sciences)
Tarı msal üretim, bir enerji dönü şüm sistemidir. Bu sistemin girdileri, tar ı m sistemi, güneş enerjisi ve yağışı n miktar ve dağı l ı mı d ı r. Bu çal ışmada, başta yağış olmak üzere ongünlük, ayl ı k ve y ı ll ı k iklim faktörlerinin sulama aç ı sı ndan analizinde izlenmesi gereken yol belirtilmi ştir. Analiz sonucunda elde edilen % 20, % 50 ve % 80 güvenilir ya ğış değerleri sulama sistemlerinin projelenmesi ve işletilmesi çal ışmalar ı nda farkl ı amaçlarla kullan ı labilmektedir. Çal ışma sonucuna göre, ongünlük güvenilir yağış gerekli ise geçmi ş yı llar ı n onar günlük yağış değerleri analiz edilmelidir. Ayn ı durum ayl ı k ve yı ll ı k yağışlar için de geçerlidir.