Grafik Tasarım Eğitiminde Yapay Zekâ: Fırsatlar ve Zorluklar Bağlamında Akademisyen Görüşlerinin İncelenmesi - Erol Kılıç; Enis Albayrak (Sanat ve İkonografi Dergisi)
Çağımızın dijital dönüşümünün temel taşlarından biri kabul edilen yapay zekâ ile grafik tasarım arasında hızla gelişen bir bağlantı bulunmaktadır. Geleneksel grafik tasarım üretiminin sınırlarını zorlayan yapay zekâ teknolojileri, tasarımcılara daha hızlı ve yenilikçi yaklaşımlar sunmakla birlikte bazı güçlükleri de beraberinde getirmektedir. Yapay zekâ, grafik tasarım süreçlerini hızlandırmasının yanı sıra otomatikleştirme, öngörülebilirlik sağlama gibi alanlarda da önemli bir rol oynamaktadır. Yapay zekâ ve grafik tasarım arasındaki bu ilişki, tasarım endüstrisini etkilemektedir. Tasarım evrimini yeni bir boyuta taşırken grafik tasarımı eğitimcilerini de eğitimin yeni modelleri üzerinde düşünmeye ve yeni eğitim modelleri geliştirmeye zorlamaktadır. Bu araştırmanın amacı üniversitelerin grafik tasarımı bölümlerinde öğrenci yetiştiren akademisyenlerin, yapay zekânın grafik tasarıma sunduğu fırsatlar ve muhtemel zorluklar hakkındaki görüşlerini incelemektir. Bu amaçla farklı üniversitelerden tasarım eğitimi veren 50 öğretim üyesinden görüşme talep edilmiş ve 13 öğretim üyesi araştırmaya katılım sağlamıştır. Nitel araştırma yöntemlerinden temel nitel araştırma modeli kullanılarak görüşme formları aracılığıyla veri toplanmıştır. Toplanan verilere betimsel içerik analizi uygulanmış ve araştırma sonucunda yapay zekânın grafik tasarım alanında sunduğu çeşitli fırsatlar ve karşılaşılan zorluklar tespit edilmiştir. Bu doğrultuda, yapay zekânın grafik tasarım eğitimine entegrasyonunun artırılması ve bu alandaki eğitim süreçlerinin iyileştirilmesi önerilirken öğrencilerin tasarım becerilerinin ve üretkenliklerinin azalması riski vurgulanmıştır.