Formularz kancelarii hetmańskiej z przełomu XVII i XVIII wieku. Processus sądów hetmańskich... Szymona Franciszka Pułaskiego - Jan Sowa (Czasopismo Prawno-Historyczne)
Przedstawiony tekst jest formularzem kancelarii hetmańskiej, który został przygotowany w 1729 r. przez płka Szymona Franciszka Pułaskiego, podczaszego podlaskiego, starostę radenickiego i – przede wszystkim – wieloletniego pisarza wojskowego, czyli zwierzchnika kancelarii hetmańskiej. Processus sądów hetmańskich, za buławy śp. JM Pana Stanisława Jana na Ostrogu i Jabłonowie Jabłonowskiego kasztelana krakowskiego, hetmana wielkiego koronnego praktykowanych w różnych sprawach wojskowych zawiera wzory rozmaitych dokumentów przygotowywanych przez kwaterę hetmańską na przełomie XVII i XVIII w. Publikacja – poprzez przybliżenie praktyki działania kancelarii hetmańskiej, a co za tym idzie hetmańskiego aparatu administracyjnego w dobie Jana III i Augusta II – ma być przyczynkiem do badań nad tworzeniem się nowoczesnej administracji wojskowej w polsko-litewskiej Rzeczypospolitej. Powinna więc ułatwić zarówno badania nad staropolskim sądownictwem wojskowym, jak i interpretację rozmaitych dokumentów wojskowych z przełomu XVII i XVIII w.