Plany maturzystów z Polski Południowo-Wschodniej dotyczące przyszłego miejsca zamieszkania - Katarzyna Stańczyk (Youth in Central and Eastern Europe)
W niniejszym artykule przeprowadzono analizę planów dotyczących przyszłego miejsca zamieszkania młodzieży z południowo-wschodniej Polski, kończącej szkołę średnią w 2024 roku. W sondażu odpowiedzi na pytania udzielili uczniowie 87 szkół średnich z 44 miejscowości, znajdujących się w 8 województwach, a do analizy zakwalifikowano 3819 ankiet. W zbieraniu danych zastosowano metodę, polegającą na połączeniu ankiety audytoryjnej z sondażem w formule online. Artykuł ma na celu przedstawienie planów młodzieży, które tyczą się wyboru przyszłego miejsca zamieszkania oraz zaprezentowanie i analizę zmiennych, takich jak: płeć, typ szkoły, region pochodzenia, status, poziom obciążenia psychicznego czy środowisko zamieszkania, oddziałowujących na te decyzje. Przeprowadzone badania ujawniają zróżnicowane preferencje młodzieży z południowo-wschodniej Polski. Większość badanych aspiruje do życia w dużych miastach lub za granicą, podczas gdy małe miejscowości i wsie są wybierane rzadziej. Kobiety, licealiści, mieszkańcy małych miast oraz regionu wschodniego wykazują najwyższą skłonność do migracji do metropolii. Emigrację preferują osoby charakteryzujące się wysokim poziomem stresu, i pochodzące z rodzin o wysokim statusie ekonomicznym.