Obrint divisòries: centralització de les decisions i interacció en línia a CIU, ERC i el PSC - Marc Esteve Del Valle; Rosa Borge Bravo (IDP)
Els objectius d'aquest treball són estudiar la relació entre la centralització de les decisions en tres dels partits més significatius del panorama polític català actual –CIU, ERC i PSC– i la interacció que aquests partits duen a terme tant en les seves pàgines web com a Facebook. Les nostres hipòtesis de treball són dues. La primera es refereix al fet que els partits amb més centralització de les decisions ofereixen menys finestres d'interacció en les seves pàgines web que no pas els que tenen menys centralització. La segona hipòtesi apunta al fet que la implicació dels ciutadans en les xarxes socials dels partits, en aquest cas Facebook, no necessàriament ha de correspondre al grau de centralització del partit. La raó d'això rau en el fet que els canals d'interacció de les pàgines web són dissenyats pel partit mateix mentre que l'estructura de Facebook ja està predeterminada i l'ús que se'n faci depèn en molta més mesura dels internautes que s'hi vulguin implicar i dels temes que vagin sorgint en l'entorn polític. Els resultats mostren que la centralització de tots els partits és alta, encara que hi hagi alguna variació i que, a més, hi ha poques diferències respecte als canals d'interacció que ofereixen els partits en les seves pàgines web. En canvi, hi ha diferències importants entre els partits pel que fa a la interacció existent a les pàgines de Facebook. Aquesta interacció sembla que depèn més dels temes predominants en l'actualitat política que no pas del nivell de centralització de les decisions que pugui distingir els partits. Aquest és un primer treball preliminar que més endavant serà completat amb la inclusió de la resta de partits de l'arc polític català.