Frivillighet i hjemmebasert eldreomsorg: hvordan informasjons- og kunnskapsbehov utfordrer taushetsplikten - Ingebjørg Haugen; Benedicte Sørensen Strøm; Nina Jøranson; Therese Olsson Storøy; Hilde Lausund (Tidsskrift for velferdsforskning)
Formålet med artikkelen er å utforske kunnskaps- og informasjonsbehovet for frivillige i hjemmebasert eldreomsorg samt å se på hvilke retningslinjer taushetsplikten legger på utveksling av informasjon fra ansatte i helse- og omsorgstjenesten til frivillige. Studien er basert på fokusgruppeintervjuer med ansatte i hjemmetjenesten, frivillige og representanter for en frivillig organisasjon. I funnene trekker vi frem tre former for kunnskaps- og informasjonsbehov: informasjon om helsetilstanden som utfordrer taushetsplikten, kunnskap om eldre og aldringsprosesser og kunnskap om frivilligrollen. Alle deltakerne i prosjektet mente at de frivillige hadde fått for lite informasjon om de eldre de skulle besøke, og det var tydelig at usikkerhet rundt taushetsplikten førte til en streng tolkning av taushetspliktregelverket blant våre deltakere. I diskusjonen problematiserer vi hvordan uklarheter i regelverket hindrer godt samarbeid mellom helse- og omsorgstjenestene og frivillige, og diskuterer hvor mye vekt som bør gis til fagkunnskap blant frivillige.