ULUSLARARASI İLİŞKİLER TARİHİNİN YAPISÖKÜMÜ: İDEALİZM-REALİZM TARTIŞMASI - Şaban Çalış; Erdem Özlük (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Birinci Dünya Savaşısonrasında özgün bir çalışma alanıolarak doğan Uluslararası İlişkiler disiplininin bir asırlık tarihinde ortaya çıkmışbüyük tartışmalardan ilki İdealizm-Realizm tartışmasıdır. “Kurucu Tartışma” olarak da adlandırılan bu tartışma, bir yandan alanın terminolojisinin yerleşmesini sağlamış, öte yandan da disiplinin sınırlarınıçizmiştir. Bu tartışma, her ne kadar gerçek bir tartışma olmaktan ziyade akademik bir fictionveya reflexolarak karşımıza çıksa da; sadece disiplinin geleceğini şekillendirmekle kalmamışhem Uluslararası İlişkiler öğrencilerine hem de politika yapımcılarına köklü bir referans noktasıolarak disiplindeki yerini almıştır. 1919-1950 yıllarıarasında etkili olan tartışmayı, tartışmanın aktörlerini, tarihini, temel argümanlarınıve iki paradigma arasındaki ayrım noktalarınıanlamaksızın disiplinin bugününde etkili olan tartışmalarıanlayabilmek ve disiplinin tarihini özümseyebilmek mümkün değildir.