VAROLUŞÇULUK VE ÖZGÜRLÜK PROBLEMİ - Seyit Çoşkun (Felsefe Dünyası)
Varoluşçuluk, insan varoluşunun anlamını onun varoluşsal özellikleriiçinde betimlemeye girişirken yaşamın anlamını da sorgulamaktadır.Bu sorgulama, özellikle özgürlük problemi çerçevesinde yapılmaktadır. Buanlamda Sartre, öncelikle ontolojik-fenomenolojik çözümleme temelindeinsanın özgürlük olanaklılığını ortaya koymaya çalışır. Daha sonrasındaise, O, bu olanaklılığı, Hegelci ve Marksist yöntem ve kavramsallaştırmalarçerçevesinde bireysel ve somut olarak göstermek ister. Bu araştırmada,öncelikle varoluşçuluk ve temsilcileri hakkında tarihsel bir bilgi verdiktensonra, Sartre’ın özgürlük sorununa ilişkin çözümlemeleri ve açmazları elealınmaya çalışılmıştır.