Hans-Ulrich Treichel’in “Der Verlorene” Adlı Romanını Kişileri Üzerinden Okumak - Gürsel Uyanık (Korpusgermanistik)
1952 yılında Westfalya’da dünyaya gelen Hans-Ulrich Treichel günümüz Alman Yazınının önemli yazarlarından biridir. Yazarın Alman Yazın dünyasında ulaştığı konumunu, üzerinde çalıştığımız ve Türkçeye “Kaybolan” başlığıyla çevrilen “Der Verlorene” adlı romanına borçlu olduğunu söyleyebiliriz. Treichel, 1998 yılında yayınladığı bu romanında II. Dünya Savaşı’nın sonlarından altmışlı yıllara kadar uzanan zaman kesiti içinde bir Alman ailesinin öyküsünü, daha açık bir söylemle dramını, ailenin küçük çocuğunun bakış açısıyla anlatmaya çalışır. Romana konu edilen olaylar, Ruslardan kaçarak batıya gitmeye çalışan göçmenler arasındaki Alman ailesinin yaşadıklarından oluşmaktadır. Çalışmada romanın temel kişileri anne, baba ve anlatıcı çocuğun yaşadıklarından ve ruhsal dünyalarını baskılayan duygularından hareketle bir okuma denemesine girişilecektir.