Den digitale valgkampen: tre endringstendenser i Norge - Bente Kalsnes (Norsk Statsvitenskapelig Tidsskrift)
Å vinne valg er det mest åpenbare målet for alle politiske partier. For å få til dette må politikere få oppmerksomhet om sine kjernesaker – i mediene, på annonseplass, på valgboder i gatene, på medlemsmøter, og ikke minst i sosiale medier. Denne artikkelen handler om politikere og partienes politiske kommunikasjon på digitale plattformer under valgkamp: Hvordan de søker å overbevise usikre velgere, mobilisere faste støttespillere og sette den politiske dagsorden. I likhet med de siste valgene, vet vi allerede nå at digitale kanaler vil spille en stor rolle i valgkampen 2025 fordi internett og sosiale medier har blitt en integrert del av verktøykassen for politiske partier. Mens optimisme preget de tidlige betraktningene om hvordan internett og senere sosiale medier ville føre til økt deltakelse og demokratisering, har optimismen nå blitt erstattet med mer skepsis og uro for desinformation, uønsket (valg)påvirkning, og overvåkning. I tillegg vil 2025-valget trolig bli det første der generativ kunstig intelligens (KI) spiller en betydelig rolle. Denne artikkelen ser først på typiske trekk ved den norske valgkampen og diskuterer deretter hvordan den forandres i lys av : 1) det endrede informasjonslandskapet; 2) influencere og kommersiell påvirkning; 3) KIs rolle i valgkampen.