Értékelmélet és dialektika. Az Überhaupt a kritikai gazdaságtan hegeli örökségéről - Ákos Forczek (Elpis)
A marxizmus történetében a Hegelhez fűződő viszony kérdése mindig is jelentőségteljesebb volt annál, minthogy csupán hatástörténeti összefüggéseket tisztázó szakfilozófiai vizsgálódások tárgya legyen: Hegel ismétlődő le- és fölértékelése fontos fordulópontokkal esett egybe. Az Überhaupt esetében sincs ez másként. A mű nemcsak Hegellel szakít, hanem jóval általánosabb fordulatot hoz: a rendszerváltás előtti Magyarország progresszív elméleti antimarxizmusának legfőbb forrása lesz. Írásomban a Neue Marx-Lektüre értelmezési hagyománya alapján amellett érvelek, hogy A tőke „bizonyítási eljárásaival” szembeni közismert ellenvetések – az Überhaupt alapos és szubtilis bírálatai is – részben célt tévesztenek, s ez nem független a dialektikus módszer megítélésének problémájától.