Yatılı İlköğretim Bölge Okulu (YİBO) Öğrencilerinin Gelişim Gereksinimleri ve Yaşam Koşulları: Öğretmen Görüşlerine Dayalı Bir İnceleme - Gökçe ÇOKAMAY; Duygu ÇAVDAR; Figen ÇOK (Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi)
Bu çalışmanın amacı Yatılı İlköğretim Bölge Okulları’nda (YİBO) öğrenim gören öğrencilerin gelişim gereksinimleri ve yaşam koşullarını öğretmen görüşlerine göre belirlemektir. Araştırmanın çalışma grubunu, farklı YİBO’larda görev yapan farklı branşlardan 15 öğretmen oluşturmaktadır. Nitel araştırma modeline göre desenlenen araştırmada veriler, görüşme tekniği ile elde edilmiş ve bu veriler tematik analiz ile incelenmiştir. Bulgulara göre, YİBO’larda öğrenim gören öğrencilerin gelişim gereksinimleri, öğretmen görüşlerine göre çelişkili sonuçlar ortaya koymaktadır. Farklı YİBO uygulamalarının çeşitlilik göstermesinin yanı sıra, çocuklar daha çok dar ve yakın çevrelerden geldikleri için, YİBO’lar bazı açılardan evlerinden daha olumlu olanaklara sahip görünmektedir. Öte yandan ailelerinin ilgisizliği, çocukların nadiren evlerine gitmesi gibi nedenlerle gelişim gereksinimlerinin yeterince karşılanmadığı anlaşılmaktadır.