Базові та духовні цінності в добу військово-політичних криз - Yaroslav Lyubiviy (Мультиверсум: Философский альманах)
В умовах зміни світового політичного порядку, що супроводжується економічними та військово-політичними протистояннями, перед людством постало питання переоцінки стратегічних цінностей розвитку. Людині необхідно зрозуміти, яким чином актуалізувати цінності власного духовного потенціалу, щоб виживати у складних життєвих ситуаціях. Цінності не є лише суб’єктивним життєвим орієнтиром, вони закладені у біосоціальній природі людини, у базових закономірностях буття. Цінності є важливим компонентом процесу еволюційної самоорганізації Всесвіту як структурного ускладнення систем на основі самореферентного інформаційного зворотного зв’язку, що веде до зростання міри порядку, важливою частиною якого є вироблення стратегії розвитку складних і надскладних систем (М. Лупісела). Моделлю такого вироблення стратегії розвитку систем є вироблення стратегій за допомогою штучного інтелекту (Г. Кіссінджер, Е. Шмідт, Д. Гаттенлогер). Механізмом безпосередньої реалізації цінностей є оцінювання, котре є продовженням саморегулятивного механізму рекурсивного та самореферентного інформаційного зворотного зв’язку, що просякає як біологічні, так і не біологічні – ієрархічно простіші фізичні системи, яким притаманна самоорганізація. У сучасному соціумі життя людини стає більш складним, стають більш витонченими механізми регулювання суспільства, внаслідок цього відбувається плюралізація цінностей, вони поширюються на практично всі сфери життєдіяльності. У добу кардинальної цивілізаційної трансформації та військово-політичних криз на перше місце виходить розуміння того, що виживання як соціуму, так і кожної окремої людини, неможливо без інтенсивного розвитку її моральних якостей, здатності до консолідованих дій із співгромадянами заради реалізації спільних цінностей, що укорінені у самому бутті людини.