ÖĞRETMEN ADAYLARININ ÖĞRETME BECERİLERİNİ EDİNMELERİNDE, İPUCU VE DÖNÜT BİRLİKTE VE SADECE DÖNÜT VERİLEREK YAPILAN UYGULAMALARIN ETKİLİLİKLERİ VE VERİMLİLİKLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI - Eylem Devrim Dayı; Mehmet Özyürek (Sakarya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi)
Bu araştırmanın amacı, öğretmen adaylarının öğretme becerilerini edinmelerinde ipucu ve dönütün birlikte ve sadece dönütün yer aldığı uygulamaların etkililiklerinin farklılaşıp faklılaşmadığını, hangisinin daha verimli olduğunu, genellemeye ve kalıcılığa olan etkilerini belirlemektir. Araştırmada uyarlamalı dönüşümlü uygulamalar modeli kullanılmıştır. Araştırmanın deneklerini, iki öğretmen adayı oluşturmuştur. Araştırmada veriler grafiksel olarak analiz edilmiştir. Araştırmanın sonucunda, deneklere ipucu ve dönüt verilerek ve sadece dönüt verilerek yapılan uygulamanın, öğretme becerilerinin edindirilmesinde etkili oldukları ve az da olsa ipucu ve dönüt verilerek yapılan öğretimin farklılığının olduğu görülmüştür. Araştırmada deneklerin edindikleri öğretme becerilerini 38, 86 ve 160 gün sonra sürdürmeleri ve genellemeleri bakımından ise farklılık göstermediği izlenimi edinilmektedir.