ДЕЯКІ АСПЕКТИ МАКРОЕКОНОМІЧНОЇ ПІДГОТОВКИ УПРАВЛІНСЬКИХ КАДРІВ - О. І. Полотнянко (Ринкова економіка: сучасна теорія і практика управління)
В даній статті проведено аналіз макроекономічних процесів, які впливають на конкурентоспроможність професійної системи менеджменту. Доводиться, що макроекономічна динаміка, яка проявляються в результаті розвитку процесів корпоратизації економіки та подальшої інтелектуалізації управлінської діяльності, впливає на характер управлінської діяльності. Звертається увага на необхідність враховувати розвиток макроекономічних процесів при підготовці управлінських кадрів. Звертається увага, що серед таких процесів визначаються механізм корпоративного контролю за акціонерним капіталом і механізм корпоративного самофінансування. Приводиться характеристика процесу зростання інтелектуальності управлінської праці та сучасного форматування процесу капіталізації інтелектуальних людських ресурсів, що приводить до появи  інтелектуального і управлінського капіталів, які стають основними факторами конкурентоспроможності організації у сучасному ринковому середовищі. Звертається особлива увага на те, що процеси капіталізації інтелектуальних людських ресурсів стають головними процесами управлінської діяльності, а їх якість (ефективність і результативність) створюють ринкову конкурентоспроможність організації в цілому. Доводиться необхідність розширення спектру управлінської діяльності до макрорівня з визначенням базових факторів конкурентоспроможності професійної системи менеджменту та організації в цілому. Визначаються параметри конкурентоспроможності корпоративного менеджменту та його вплив на розвиток процесу професіоналізації менеджменту. Звертається увага на необхідність формування інтегрального мислення і системи відповідальності управлінських кадрів за прийняті рішення.