МОДЕЛЬНЕ ОБҐРУНТУВАННЯ МАТЕМАТИЧНИХ ПАРАМЕТРІВ ХІРУРГІЧНОГО ДОСТУПУ ПРИ ШКІРНО-ПІДШКІРНО-ФАСЦІАЛЬНОМУ КЛАПТІ ДЛЯ ЛІКУВАННЯ ДІТЕЙ З ПІЛОНІДАЛЬНИМ СИНУСОМ - О. Боднар; Р. Рандюк (Неонатологія, хірургія та перинатальна медицина)
Пілонідальний синус залишається актуальною проблемою хірургії через високу частоту рецидивів (13,3–95,2%), післяопераційні ускладнення (4,2–25,0%) і тривалий термін лікування (30–70 днів). Відсутність єдиної загальноприйнятої тактики лікування обумовлює необхідність пошуку оптимальних хірургічних методів. Одним із перспективних підходів є шкірно-підшкірно-фасціальна пластика з використанням ротаційного лоскуту. Ця методика сприяє мінімізації натягу тканин і перерозподілу м’яких тканин у ділянці крижово-куприкової складки.