Sivil Toplum Kuruluşlarının Boykot Çağrısının Tüketici Davranışlarına Etkisi -The Effect Of Non-Governmental Organizations’ Boycott Call On Consumer Behaviors - Osman Uluyol; Cemal Duruk (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
ÖZBu çalışmada sivil toplum kuruluşlarının, tüketicilere yabancı menşeli ürünlerin boykot edilmesi çağrısında bulundukları ve bu çağrıların tüketicileri nasıl etkilediği ele alınmıştır. Çalışmanın teorik bölümlerinde, sivil toplum kuruluşları hakkında genel bilgilere, sivil toplum kuruluşunun ülkemizdeki gelişimine, tüketici pazarına, tüketici davranışlarına ayrıca sivil toplum örgütlerinin en çok hangi ülke mallarını boykot listesine aldığına değinilmiştir.Araştırma bölümünde ise; sivil toplum kuruluşlarının boykot kararının tüketici üzerindeki etkisini ölçmek için soru formu oluşturulmuştur. Soru formu Adana, Adıyaman, Balıkesir, Bursa, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, İzmir, Kahramanmaraş, Konya, Kırşehir, Kütahya, Malatya ve Mersin illerinde yaşayan, 857 tüketiciye uygulanarak veriler toplanmış ve bu veriler SPSS programı ile analiz edilmiştir. Analiz sonucunda, sivil toplum örgütlerinin tüketicilerin satın alma davranışlarını etkilediği görülmüştür.Anahtar Kelimeler: Sivil Toplum Kuruluşları, Boykot, Tüketici DavranışlarıABSTRACTThis study analyses the call of non-governmental organizations’ boycott for foreign origin products and how this calls affects the consumers. In the theoretical chapter of the study, general information about the non-governmental organizations, their development in our country, the situation of the consumer market, and consumer behaviors take place. Moreover, information about the products of the countries that are mostly added to the boycott list by non-governmental organizations is given.In the research part, in order to analyze the effects of boycott decision asserted by the non-governmental organizations, a questionnaire is prepared. The questionnaire is applied in Adana, Adıyaman, Balıkesir, Bursa, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, İzmir, Kahramanmaraş, Konya, Kırşehir, Kütahya, Malatya and Mersin with 857 consumers and the data is analyzed with SPSS. As a result of the analyses it is seen that the non-governmental organizations, affect the consumers’buying behavior.Key Words: Non-Governmental Organizations, Boycott, Consumer Behaviors