Створення трибологічної моделі контактного зношування залізничних рейок залежно від параметрів процесу шліфування - Mykola Bobyr; Yurii Borodii; Pavlo Protsenko; Eckart Uhlmann; Janis Thalau; Pavlo Lypovka (Mechanics and Advanced Technologies)
Проблематика. Сучасні умови експлуатації залізничного транспорту характеризуються збільшенням потужностей локомотивів, швидкостей руху поїздів, вантажопідйомності вагонів, що призводить до збільшення силових впливів на залізничну колію. Екстремальні умови експлуатації призводять до збільшення зношування і пошкодження рейок, від надійності яких залежить не тільки безпеку руху, а й економічні показники діяльності залізниці. Шліфуванням рейок виконують видалення дефектних шарів матеріалу з їх поверхні. Таким чином забезпечуються необхідні розміри і точність форми, а також якість поверхні рейок в процесі їх експлуатації.