COVID-19’ UN POTANSİYEL TURİST PROFİLİ OLUŞTURAN TÜKETİCİ DAVRANIŞI ÜZERİNDEKİ ETKİLERİNİN ÇÖZÜM ÖNERİLERİ PERSPEKTİFİNDE DEĞERLENDİRİLMESİ - İlker Öztürk; Emre Tankuş (Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi)
İlk olarak Çin’in Hubey eyaletine bağlı Vuhan kentinde, 2019 yılının Aralık ayında tespit edilen COVID-19 hastalığının, Asya kıtasında bulunan diğer ülkelerde görülmeye devam etmesinin ardından kısa sürede dünya genelinde yayılarak artan can kayıplarına neden olduğu bilinmektedir. Mevcut durumda, insanoğlunun yakın zamanda tanık olmadığı böylesi bir pandeminin, dünya ve insan üzerindeki yaratacağı etkiler merak edilmektedir. Bu sebeple, tüketicilerin pandemi dönemlerinde turizm faaliyetine ilişkin kararlar alırken gösterdiği hassasiyetler kapsamında yürütülen çalışma, COVID-19’ un potansiyel turist özelliği taşıyan tüketici davranışları üzerindeki etkilerini çözüm önerileri perspektifinde sunmayı amaçlamıştır. Çalışmada nicel araştırma yöntemi kullanılırken, katılımcılar kolayda örnekleme yöntemi kullanılarak seçilmiştir. Araştırmaya katılımcılardan gelen 481 anket dâhil edilmiş, elde edilen veriler istatistiki yöntemler kullanılarak analiz edildikten sonra ortaya çıkan bulgular değerlendirilerek çıkarımlarda bulunulmuştur. Çalışma sonucuna ilşkin yapılan genel değerlendirmede, tüketicilerin COVID-19 süreci ve sonrasında yaşam standartlarının değiştiği ve çalışma süreçlerinin etkilendiği görülmekte, seyahat hareketliliklerinde önemli oranda iptallerin yaşandığı ortaya çıkmaktadır. Bu durumun toplumun dinamiklerine zarar verdiği ve hayatı derinden etkilediği görülmektedir. Literatürde, Covid-19 ‘ un Türkiye’de yaşayan ve potansiyel turist profili oluşturan tüketiciler üzerinde oluşturduğu etkilerin neler olduğuna yönelik herhangi bir çalışmanın olmaması, araştırmanın özgün değerini oluştururken çalışma sonucu ortaya konulan önerilerin turizm politikalarına ve sektöre artı değer katacağı düşünülmektedir.