MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞINA BAĞLI EĞİTİM KURUMLARINDA YÖNETİCİ VE ÖĞRETMENLER BAKIMINDAN NORM KADRO UYGULAMASI VE ANKARA ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM BİLİMLERİ FAKÜLTESİ MEZUNLARININ İSTİHDAM SORUNLARI - Hüseyin Acar (Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi)
Bugün size iki konuda sunuda bulunacağım. Bunlardan birisi son iki yıldır kamuoyunda oldukça tartışılan, norm kadro uygulamaları; herkesin değişik biçimde anlattığı, anladığı, algıladığı, ama çok tartışılan Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) açısından, ülkemiz açısından vazgeçilmezliği artık anlaşılan norm kadro uygulaması nedir? Neden gerek duyuldu? Nasıl başladık? Bugün norm kadro uygulamasının neresindeyiz?İkinci konumuz da Eğitim Bilimleri Fakültesi yani Fakültemizin mezunlarının MEB'daki istihdamına, çalıştırılmasına ilişkin konular yer alacak. Norm kadro uygulaması süreci öncesinde; MEB 'de ülkenin her yerine, her noktasına, her okuluna, yeteri kadar öğretmen gönderebilmek için özellikle son 30 yıl içerisinde çok değişik yasal düzenlemeler yapıldı, yönetmelikler çıkarıldı. Ama ülkenin her yerine yeteri kadar öğretmen gönderebilme olanağı bulunamadı. Altyapıda gerekli gelişmeler sağlandı. Okullaşma oranı giderek arttı, gelişti. Öğretmen sayısında büyük oranda artışlar oldu. Öğrencilerin özellikle ilköğretim düzeyinde devamsızlığı sorunu kalmadı. Ama öğretmenleri bu kez özellikle büyük şehirlerin varoşlarına ve kırsal kesime göndermekte güçlükler yaşanmaya başlandı.