Türkçe Atasözlerinde Eğitim Anlayışı - Muhsin Yılmaz (Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi)
Atasözleri, ait oldukları dilin ve dolayısıyla, dilin ait olduğu kültürün, yaşanan sorunlar karşısındaki kendiliğinden tutumunun doğal ifadeleridir. Bu İfadeler, söz konusu kültürün, diyelim eğitim kavramını ve sorunlarını nasıl algılayıp nasıl değerlendirdiğini, kendi doğallığına daha yakın biçimde serimlerler. Bu saptamadan hareketle, eğitimle ilgili Türkçe atasözlerinden, Türkçe kültürünün eğitime dair kendiliğinden yaklaşımı irdelemeye çalışarak, bugünkü eğitim sorunlarının kaynağına dairfarklı bir boyuta dikkati çekmeye çalıştık.