ČITANJE I ČITATELJSKE NAVIKE – PRIKAZ REZULTATA ISTRAŽIVANJA PROVEDENIH U SKLOPU PILOT-PROJEKTA ČITAJMO DRŽIĆA DOMA MARINA DRŽIĆA U DUBROVAČKIM OSNOVNIM ŠKOLAMA - Katja Bakija; Marija Konsuo Kuzmanić (Hum)
Čitanje je složen proces koji se odnosi na „sposobnost apstrahiranja informacija iz teksta i njihova ispravnog interpretiranja“ te je ujedno i proces u kojem se uspostavlja prisan, emocionalni odnos s tekstom u kojem sudjeluju sva osjetila. Različite su dobrobiti čitanja, od proširivanja vokabulara do razvijanja komunikacije, a poticanjem na čitanje učenika osnovnih škola potiče se na stvaranje angažiranih ljubitelja čitanja. U ovome radu predstavljeni su rezultati istraživanja provedenih na uzorku od 250 učenika 6. i 7. razreda dubrovačkih osnovnih škola. Cilj istraživanja bio je ustvrditi koliko učenici viših razreda osnovnih škola čitaju, njihov odnos prema čitanju te koliko su upoznati s velikanom hrvatske komediografije Marinom Držićem. Ujedno se nastojao ustvrditi odnos vještine čitanja s čitanjem Držićevih komedija.