ОСОБЛИВОСТІ ІНДУКЦІЇ МУТАЦІЙ ЗА ДІЇ НІТРОЗОМЕТИЛСЕЧОВИНИ У ПШЕНИЦІ ОЗИМОЇ - В. І. Горщар; М. М. Назаренко (Подільський вісник: сільське господарство, техніка, економіка)
Нітрозоалкілсечовини як мутагенний чинник відносяться до групи речовини, що здатні викликати високі частоти мутацій за структурою рослин, що призведе до виникнення численної кількісті інтенсивних форм. Метою було встановити характеристики індукції частоти та спектру спадкових змін, показати ключові моменти мутаційної мінливості за окремими ознаками та в залежності від сорту. Насіння 8 сортів пшениці озимої Балатон, Боровиця, Зелений Гай, Золото України, Каланча, Нива Одеська, Полянка, Почайна обробляли розчином хімічного мутагену нітрозометисечовина (НЕС) у концентраціях 0,0125, 0,025%. У поколіннях M2–M3 мутантні сімейства були відібрані шляхом візуальної оцінки, аналізу проходження фенофаз, структурним аналізом та аналізом за зерновою продуктивністю. Було вивчено 11 950 сімей у другому-третьому поколінні. Використовували звичайні концентрації, що характерні для селекційної практики. При цьому навіть вища концентрація НМС 0,025% призвела до значного зниження життєздатності лише у випадку одного сорту Зелений Гай. Зі статистичною достовірністю на загальну частоту мутацій вплинули показники підвищення концентрації та генотипу, при попарному порівнянні суттєво відрізнялися сорти Полянка та Почайна, Нива Одеська, в усіх випадках варіанти відрізняються один від одного та від контролю. На рівень мінливості вплинув як показник підвищення концентрації, так і показник генотипу, при попарному порівнянні відділилися сорти Каланча, Полянка та Почайна. В спектрі було отримано всього 37 змінені ознаки по 6 групах мінливості, можна достовірно передбачити для даного мутагену на даному матеріалі високу кількість (в порівнянні) мутантів зі змінами по висоті стебла, форм з довгим веретеновидним колосом. Доволі висока ймовірність класифікації генотипу у факторному просторі. Висока ймовірність отримання цінних форм з довгим озерненим колосом, продуктивних та кущистих, ранньостиглих, стійких до захворювань мутантів. Разом з тим висока ймовірність отримання форм зі скверхедним, спельтоїдним колосом, високим стеблом, що є негативними ознаками. Низька ймовірність виникнення стерильних форм. Використаний вихідний матеріал є доволі перспективним саме в поєднанні з помірними концентраціями НМС, тому можна вважати, що оптимальна композиція у випадку даних сортів це використання для високої індукції цінних форм НМС у концентрації 0,025% з переважною більшістю зазначених генотипів.