Bal Arısı Apis mellifera Ana Arılarının Ege Bölgesi Koşullarında Farklı Yöntemlerle Kışlatılması - Mete Karacaoğlu; Aytül Uçak Koç (Journal of Agricultural Sciences)
Aydın’da 2012-2014 yılları arasında yürütülen bu araştırmanın amacı Ege Bölgesi koşullarında bireysel ve kitlesel ana arı Apis mellifera kışlatma başarısını karşılaştırmaktır. Ardı sıra 2 yıl Anadolu arısı Ege ekotipi AE ve İtalyan ırkından It yetiştirilen ana arılar banka kolonilerinde kitlesel ve çiftleştirme kutularında ve ruşetlerde kontrol bireysel kışlatılmıştır. Kitlesel kışlatma için birinci yıl AE ve It ırkından ana arılı ABK ve ana arısız ASBK banka kolonileri, ikinci yıl ise ana arısız banka kolonileri ASBK kullanılmıştır. Birinci yıl, her 2 ırktan AE: 4 koloni, It: 4 koloni 8 banka kolonisinde ABK: 4 koloni, ASBK: 4 koloni toplam 112 ana arı, ikinci yıl ise, 4 ASBK AE: 2 koloni, It: 2 koloni ’de toplam 56 ana arı kitlesel kışlatılmıştır. Her 2 yılda 20 çiftleştirme kutusunda 10 It ve 10 AE ana arı bireysel kışlatılmıştır. Yaklaşık 3 ay süren her kışlatma dönemi sonunda her grupta ana arı yaşama gücü % saptanmıştır. Kitlesel kışlatmanın ana arıların üreme performansını etkileyip etkilemediğini test etmek için birinci yıl kitlesel ve bireysel kışlatılmış ana arılardan rasgele 30’u banka kolonisi: 10, çiftleştirme kutusu: 10, ruşet: 10 üretim kolonilerine kabul ettirilmiştir. Ana arı yaşama gücü; banka kolonisinin ırkına P>0.05 ve kışlatılan ana arının genotipine P>0.05 göre değişmemiştir. Fakat banka kolonisinin tipi ana arı yaşama gücünü etkilemiştir P