Rola i znaczenie nowych technologii w procesie kształcenia w opiniach uczniów szkół średnich - Janusz Nowak (Szkoła - Zawód - Praca)
Nowe technologie stały się nieodłączną częścią życia w XXI w. Dotyczy to nie tylko dorosłych, ale również dzieci i młodzieży. Niewykorzystywanie możliwości, jakie dają nowoczesne technologie w szkołach i posługiwanie się wyłącznie tradycyjnymi metodami nauczania, mogą wydawać się uczniom archaiczne i nieciekawe. Tym samym sprawiają, że nauka dla współczesnego ucznia jest nieatrakcyjna. Artykuł stanowi raport z badań sondażowych  przeprowadzonych wśród uczniów szkół średnich. Uzyskane wyniki badań potwierdzają rosnącą rolę nowych technologii, które coraz częściej są wykorzystywane przez nauczycieli w procesie kształcenia. W pracy omówiona została też problematyka sztucznej inteligencji, którą tak chętnie wykorzystują badani respondenci podczas nauki.